Představujeme indickou kuchyni – placky, recepty a koření

12.11.2019
91 Zobrazení



Indii se někdy přezdívá kořenka světa. Její kuchyně je opravdu typická hojným používáním ostrého koření. Čím dalším si získala příznivce po celém světě? Ptali jsme se Amrita Singha, majitele indické restaurace Maharaja. Zkuste indickou kuchyni i vy: https://www.slevomat.cz/jidlo-a-piti/indicka-kuchyne

Indie je rozlehlá země s prastarou kulturou. Na jejím území najdete celou řadu národností i náboženství a mezi jejími jednotlivými regiony jsou velké rozdíly. Pestrá je tedy i její kuchyně, která ze v různých částech země výrazně liší, a to použitými surovinami, kořením i způsobem přípravy. Já jsem ze severu Indie, proto se specializujeme na severoindickou kuchyni.

Typické suroviny indické kuchyně jsou luštěniny, zelenina, basmati rýže, domácí sýr paneer a indické koření – kurkuma, zázvor, česnek, garram massala, čerstvý koriandr, pískavice, kardamom, kari lístky, římský kmín a další. Indické koření se používá i v ajurvédě jako lék. Naši kuchaři si koření dovezené z Indie sami melou a míchají do směsí. Typické jsou taky různé omáčky.

Jaké přílohy se k omáčkám servírují? Buď je to basmati rýže, nebo všelijaké placky – čapátí, tandoori roti, naan chleba a další. Pečou se obvykle v tandoori peci. První nálezy tandoori pecí z údolí řeky Indus jsou více než 5 tisíc let staré.

Spousta Indů jsou vegetariáni z náboženských důvodů, ale ne všichni. V Indii se jí kuřecí a jehněčí maso. Naopak vepřové a hovězí v indické kuchyni nenajdete.

Přinášíme rady, typy a informace pro všechny milovníky zahrádkaření a pěstování.
vysev.cz

Zanechte komentář